dimarts, 2 de novembre de 2010

Visita al CASC (i II)

Em va resultar molt interessant l'anècdota del tronc, que el mateix director va partir, deixant-ne una part a l'aigua (el seu medi) i l'altra al pati. En qüestió de 20 dies el tronc que havia mantingut a l'aigua estava exactament igual; en canvi, el de fora havia patit una forta erosió i pràcticament no en quedava res (Georgina).

El doctor Nieto també ens va ensenyar el material que utilitzen per excavar sota el mar (màquines succionadores, "l'estoig" que porten sota el mar, etc...) (Oriol).

El primer pas consisteix en extreure els sediments; després, deixant les troballes in situ, es fa la documentació de les restes trobades, i per últim se'n fa l'extracció (Olga).

Seguidament, ens va ensenyar els mètodes de conservació dels objectes que troben, abans de ser guardats a l'arxiu o exposats en exposicions o museus (Oriol).

Aquests processos de conservació és el que em va cridar més l'atenció. Les troballes s'han de tractar amb un component químic, PEG, en el cas que siguin de fusta, o treure'ls la sal si són d'altres materials (Olga).

I per finalitzar, vam poder veure el gran magatzem on es guarden les peces que han acabat el procés de conservació, preparades per a l'estudi o l'exposició al públic (Oriol).

El que més em va impactar va ser la vaixella que ens van ensenyar quan érem a l'habitació on restaven les àmfores. Estava intacta, es podien apreciar perfectament els colors que utilitzaven per a decorar-les (negre i vermell). També em van impressionar les àmfores, per la seva mida i la seva conservació, tot i que algunes no estaven de peça sencera (Georgina).

Recordeu algunes altres dades que vam aprendre el passat 22 d'octubre al CASC?
  1. Qui va ser raptat per uns pirates en època romana?
  2. Qui va resoldre el problema de la pirateria a Roma?
  3. Quin és el port més important a partir d'August i per què?
  4. On s'ha trobat un vaixell amb tambors de columnes, destinats a la construcció d'un temple?
  5. Quines són les diferències bàsiques entre grecs i romans pel que fa a les lluites navals?
  6. Quant dura aproximadament el procés de tractament per a conservar una fusta trobada en el medi aquàtic?
  7. Quina és la ceràmica "sigil·lata"?