divendres, 8 d’octubre de 2010

Cavalls famosos

Els grecs anomenaven "hippoi" els cavalls; i els romans, equi. Digueu paraules catalanes que s'hagin format a partir del grec i del llatí i que es puguin associar amb "cavall".

L'altre dia, a la classe de llatí de 4t, l'Eva ens va presentar alguns dels cavalls famosos que la història i les llegendes ens han transmès, sovint associats amb herois també molt populars. Per exemple, l'Eva va parlar dels cavalls d'Aquil·les, Xantos i Bali, que van arribar a predir la mort de l'heroi. També ens va presentar el cavall d'Alexandre el Gran, Bucèfal; el d'Anníbal, Strategos; o el d'Atila, Othar.

A veure si us animeu a citar més cavalls famosos de l'antiguitat o d'èpoques passades, així com els herois amb qui estan relacionats o curiositats sobre el seu caràcter o la seva vida. Us deixo algunes imatges com a pista per a les vostres aportacions. Però segur que n'hi ha més... Valete!

15 comentaris:

cristina ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
cristina ha dit...

Cavalls famosos hi ha a totes les èpoques: Babieca (Cid Campeador), Genitor (Juli Cesar), Incitatus (Calígula), Lazlos (Mahoma), Marengo (Napoleó), Palomo (Simon Bolivar) …. I en el terreny mitològic també tenim a Pegaso (fill de Posidó i Medusa), Centaures,com Quiró,mestre d'herois i fill de Cronos , i unicornis.
Cristina Mangas

cristina ha dit...

En grec hippos ha donat paraules com:
Hipòdrom:recint per carreres de caballos
Hipopòtam:cavall de riu
Hipocam:caballito de mar
Hipologia:branca de la veterinaria que trata dels caballs.

Cristina Mangas

VALLIS VERA ha dit...

Especialment pels alumnes de 4t: Encara podeu dir les següents respostes: paraules que provenen del llatí "equi"; històries dels cavalls dels quals hem dit el nom; més cavalls famosos; relacionar les imatges publicades amb cavalls famosos.

cristina ha dit...

Respecte a les imatges dels cavalls;la primera és Pegàs,l'únic cavall alat,fill de Posidó i Medusa;la segona imatge recrea l'entrada de la trampa del cavall a l'entrada de Troia;la tercera imatge crec que és Atila entrant a una ciutat que ha conquerit.
Cristina Mangas

Olga ha dit...

De paraules que provenen de l'arrell llatina "equi" també en tenim unes quantes. Fins i tot, a Girona es celebra una exhibició de cavalls i ponis amb el nom d'"Equus" cavall en llatí.
A més: eqüestre o equitació tenen aquesta arrel.

Com ja han dit per aquí, per mi el cavall més famós de l'antiguitat és el cavall de Troia.

Olga ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Jo esmento els cavalls de Plutó (el seu equivalent en la mitologia grega és: Hades):
- Orphneus
- Alastor
- Methee
- Monius

Tots ells eren de color negre, i també tenia un gos anomenat Cerbero.


Aina Pons

Anònim ha dit...

Othar va ser el cavall que va acompanyar a Atila fins a la seva mort. Se l'anomenava "cavall únic". Es deia que era sagrat i per on passava no hi tornava a créixer herba mai més.

Els cavalls d'Aquil·les, Janto i Balio, se'ls anomenava "cavalls inmortals". Eren fills del déu-vent Zèfir i l'harpia Prodarge. Predeien el futur, per tant, van saber que el seu amo moriria a la guerra de Troia.


Beatriz Franco

alma ha dit...

Genitor el cavall de Juli Cesar presentava atavisme en les potes i els auguris van prendre aquesta raresa com un designi dels déus i profetitzar que qui ho montes dominaria el món.

ALMA CRUZ

alma ha dit...

Babieca: Abans de ser nominat al Cantar de mio Cid , el cavall de l'heroi castellà estava caracteritzat sense nom en el Carmen Campidoctoris com un cavall nord-africà comprat per mil dinars, de gran agilitat i velocitat, una cosa especialment valorat en els cavalls de guerra, que eren robusts, pesats i relativament lents.

Anònim ha dit...

Babieca fue el caballo de Rodrigo Díaz de Vivar “El Cid Campeador”. Algunos dicen que se trataba de un caballo blanco andaluz. Otros,sin embargo,creen que era de origén leonés,concretamente de la comarca de Babia (de ahí su nombre"Babieca").
Este caballo, según la leyenda, fue usado por el cadáver de El Cid,con la ayuda de la esposa de El Cid. Puso su cadáver en el caballo,para hacer pensar que estaba vivo.
Después no volvió a ser montado y murió dos años más tarde a la increíble edad de 40 años.

Rodrigo Alonso
4t A

Anònim ha dit...

-Janto i Balio eren els cavalls d'Aqui·les. Eres cavalls inmortals que prediuen la mort d'Aquil·les.

-Bucèfal era el cavall d'Alexandre Magne. Significa cap de bou.

-Strategos era el cavall de l'Aníbal.

-Othar era el cavall d'Atila. Era un cavall únic, sagrat,per on pasava no hi creixia més l'herva.

Fàtima Murillo Gomez
4t A

odisseu tersites ha dit...

Us convidem a veure l'entrada del nostre bloc "De Troia a Ítaca" (http://detroiaaitaca.wordpress.com)sobre els cavalls d'Aquil·les davant la mort de Patrocle, amb el poema de Kavafis i el fragment corresponent de la Ilíada.

http://detroiaaitaca.wordpress.com/2010/11/18/els-cavalls-daquil%c2%b7les-ploren-patrocle/

Salutacions

Anònim ha dit...

Il semble que vous soyez un expert dans ce domaine, vos remarques sont tres interessantes, merci.

- Daniel