dimecres, 12 de desembre de 2007

A prop en l'espai, lluny en el temps

LA VEU DE LA SIBIL·LA (9)
Lucius Plotius Asprenas,
Caius Marius Verus,
Porcia Severa.
D'aquests tres m'has de dir
qui fou i què féu cada u,
i, sobretot, què tenien en comú.

2 comentaris:

Olga ha dit...

Tant Lucius Plotius Asprenas com Caius Marius Verus com Porcia Severa eren habitants de Gerunda. El primer, del qual se'n conserva una inscripció que detalla el seu cursus honorum (la "carrera professional", va ser edil i duovir (les dues magistratures electives de la ciutat) flamen (sacerdot) i tribú militar de la Legió III Gàl·lica. Per la seva banda, Caius Marius Verus obtingué totes les magistratures i càrrecs en la seva ciutat (fou inscrit en la tribu Palatina, investit amb tots els honors i finalment flamen de la provincia Hispania Citerior). Porcia Severa, segons es diu en una làpida, debia ser una dona amb grans riqueses que li permeté pagar la reconstrucció d'un edifici públic que podria ser el temple de Zeus Serapis (sud-est de la Neàpolis emporitana).

Neus Brugué ha dit...

Lucius Plotius Asprenas era gironí. Fou tribú militar de la Legió III Gàl·lia, ocupà les dues magistratures electives de la ciutat, la d'edil i la de duovir, i també aconseguí la dignitat de flamen, càrrec emèrit adscrit al culte imperial que s'atorgava al final del cursus bonorum, com a reconeixement d'una brillant carrera política municipal.

Caius Marius Verus, gironí del segle I, esdevení un home important a Tarraco, on fou nomenat flàmen de la Provincia Hispania Citerior.

Porcia Severa, una rica terratinent gironina del segle I, que va viure un temps a Empúries, on promogué la construcció d'un edifici públic.

Els tres tenien en comú que eren de Girona, Caius Marius Verus i Lucius Plotius Asprenas tenien en comu que els dos van aconseguir ser flamen. I Caius Marius Verus i Porcia Severa tenien en comú que els dos eren del mateix segle, del segle I d.C.