dimarts, 4 de desembre de 2007

Delenda est Cartago (i solució de l'enigma 7)

Segur que us sona, aquesta frase: diuen que el senador romà protagonista de l'enigma d'aquesta setmana la pronunciava en cada sessió del senat en què participava, tot advertint del perill que suposava Cartago per als interessos de Roma. S'acostava la 3a. Guerra Púnica i parlem de CATÓ.

Cató el Vell (234-149 a.C.) va ser militar, polític i escriptor. Com a militar, destaca la seva campanya contra els pobles ibèrics després de la 2a. Guerra Púnica, a la zona d'Empúries, Lleida i l'Ebre. Ocupà també diversos càrrecs del cursus honorum, entre els quals destaquen el de cònsol i el de censor. Per això és conegut com Cató el Censor, per les mesures que va prendre mentre ocupava aquesta magistratura, com reparar les conduccions d'aigua, pavimentar carrers, drenar clavegueres, impedir les connexions il·legals a l'aigua publica per usar en jardins, dictar normes contra el luxe i ostentació innecessaris... Creia que la influència de la cultura hel·lènica corrompia els bons costums de Roma. Era, doncs, un defensor dels mores maiorum i la uirtus romana.

Ell, però, com tota persona culta de l'època, coneixia perfectament el grec. Va escriure sobre l'agricultura (De agricultura) i sobre la història de Roma (Origines).

Ciceró el pren com a interlocutor en el seu tractat sobre la vellesa (Cato Maior de senectute).

Si llegiu l'enigma del revés, però en clau sil·làbica, comprovareu que girant la paraula TOCÀ tenim la solució: CATÓ.

Guanyen la Sílvia de 1r i la Maria de 2n (m'ha donat la solució a la classe).