dimarts, 20 de novembre de 2007

Solució 5

Un dels romans més preocupats per la ciència fou Plini el Vell. Aquest interès va provocar la seva mort, el 24 d'agost de l'any 79, durant l'erupció del Vesuvi. Plini, que estiuejava a la vora, va voler estudiar de prop el fenomen i ajudar la gent a fugir del desastre. Va morir ofegat pels gasos que desprenia el volcà, tal com recull el testimoni del seu nebot Plini el Jove.

Plini va deixar escrita una Història Natural, en la qual explica curiositats i coneixements sobre la ciència del seu temps.

Sobre el caràcter compassiu del lleó, la llegenda més coneguda és la d'Androcles: Androcles va ser un esclau que vivia a l’Àfrica i que va fugir de la crueltat del seu amo. S’amagà dels seus perseguidors en una cova, on es trobà amb un lleó ferit d’una pota. Androcles li curà la ferida i va conviure tres anys amb la bèstia. Quan decidí marxar del seu refugi, però, fou capturat, portat a Roma i condemnat a l’arena de l’amfiteatre. Allí s’hagué d’enfrontar casualment amb el lleó que havia assistit, que també havia estat agafat pels soldats romans. El lleó va reconèixer Androcles i no va voler lluitar amb ell, sinó que se li acostà bellugant la cua, content i agraït de retrobar-lo.
Si voleu llegir la història sencera, ho podeu fer en aquesta pàgina:
Aquesta setmana ha guanyat l'Olga Martínez, de 2n. La Sílvia, de 1r, ha encertat la meitat de la pregunta: el nom del científic, Plini el Vell. Però la llegenda triada sobre el lleó (Hèrcules i el lleó de Nemea) no parla de clemència tal com proposava l'enigma.