dimarts, 13 de novembre de 2007

Solució 4

Si voleu saber la solució perfecta, explicada amb tot detall, llegiu el comentari de la Sílvia Pérez, que és la guanyadora absoluta d'aquesta setmana.
Jo només us faig un resum esquemàtic del que ella ha explicat molt bé:
  • L'autor, Konstandinos P. Kavafis, va néixer el 29 d'abril de 1863 a Alexandria d'Egipte i hi va morir el mateix dia del 1933. Va viure també a Londres i a Istambul. Un dels seus poemes més coneguts és Ítaca, popularitzat a casa nostra gràcies a l'adaptació musical feta per Lluís Llach.

  • El traductor, Alexis Eudald Solà (Ripoll, 1946 - Barcelona, 2001), era professor de grec modern a la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona, membre de l'Acadèmia de Bones Lletres i catedràtic d'Història de la Literatura, així com un dels principals traductors al català dels poetes i escriptors grecs contemporanis (Kavafis, Kazantzakis, etc).

  • Aquest poema està inspirat en el cant XVII de la Ilíada: Pàtrocle, l'amic inseparable d'Aquil·les, acaba de morir a mans d'Hèctor i els cavalls del seu carro, que són els cavalls d'Aquil·les, es lamenten de la seva mort. El mateix Zeus es compadeix del seu dolor.

  • Aquests cavalls immortals s'anomenen Xantos i Bali i són fills de Podarga. Zeus els regalà a Tetis i Peleu, pares d'Aquil·les, pel seu casament. Xantos, en el cant XIX, arriba a predir la mort d'Aquil·les.

  • El quadre s’anomena “Els divins cavalls d'Aquil·les” i és de Giorgio de Chirico (Bolos, Grècia 1888 - Roma 1978), un dels precursors del surrealisme.