dimecres, 14 de novembre de 2007

14 de novembre, Dia de la CiènciaI com que estem en plena Setmana de la Ciència, la Sibil·la avui planteja un enigma científic.


LA VEU DE LA SIBIL·LA (5)

Sóc un científic romà
mort per culpa d'un volcà.
En aquest fragment de sota
us parlo de com és el lleó,
molt admirat per ferotge,
i per la seva compassió.
Digueu, amics, el meu nom,
rei de la romana ciència,
i cerqueu, d'aquesta bèstia,
una llegenda bonica
en què es mostri sa clemència.L’única fera que mostra compassió envers els qui el supliquen és el lleó; perdona els qui es postren davant seu, i, quan s’enrabia, s’enfureix més ferotge contra els homes que no pas contra les dones, i només ho fa contra els infants en cas d’estar molt afamat. Juba creu que els arriba la comprensió de les súpliques: almenys sentí el cas d’una dona de Getúlia que havia estat feta captiva i, havent-se escapat, en veure’s escomesa, en ple bosc, per un ramat de molts lleons, aconseguí aplacar-los amb les seves paraules: tingué prou audàcia per a dir que era una dona, fugitiva, desvalguda, una suplicant de l’animal més noble de tots i rei de tots els altres, una presa indigna de la seva glòria. […] L’indicador de l’estat d’ànim dels lleons és la cua, així com el dels cavalls són les orelles; en efecte, la naturalesa ha assignat aquestes característiques als animals més nobles. La cua resta quieta quan està tranquil, es belluga suaument quan vol fer-se amic, cosa que no passa sovint, ja que és més freqüent que estigui irat; això comença a mostrar-ho amb cops de cua a terra, i s’incrementa colpejant-se l’esquena, com si l’assotés.

(Traducció de Joan Bellès)


La història o llegenda no pot ser la que s'esmenta en aquest text. Busca'n una de nova.
Entre els romans, n'hi havia alguna més.

2 comentaris:

silvia ha dit...

El cienttífic romà és en Plinio el Viejo que va nèixer a Itàlia a l'any 23 i va morir el 24 d'Agost de l'any 79 com a consequència de l'erupció d'un volcà anomenat Vesubi.Era escriptor llatí, científic, naturalista i militar romà.Després d'estudiar a Roma, als vint-i-tres anys va iniciar la seva carrera|cursa militar a Germània, la que hauria de durar dotze anys. Va arribar a ser comandant de cavalleria abans de tornar a Roma, l'any 57, per dedicar-se a l'estudi i al cultiu de les lletres. A partir de l'any 69 va ocupar diversos càrrecs oficials al servei de l'emperador Vespasiano. Agut observador, va ser autor d'alguns tractats de cavalleria, una història de Roma i diverses cròniques històriques, avui perdudes. Va pertànyer a l'ordre eqüestre. En va desenvolupar la seva carrera militar a Germània i a Hispania al voltant de 73, on va estar com a procurador.Lleó de Nemea

En la mitologia grega el lleó de Nemea (en grec leon Nemeios; en llatí Leonem Nemeum) era un despietat monstre que vivia a Nemea. Va ser finalment mort per Heracles. Sol considerar-se-li fill de Tifó i Equidna o d'Ortos i Quimera, encara que també s'ha dit que hauria caigut des de la lluna, com a fill de Zeus i Selene. Una tercera versió és que va ser fill de Quimera.

La mort del lleó

El primer dels dotze treballs|feines d'Heracles va ser matar el lleó de Nemea i desposseir-lo de la seva pell.

El lleó havia estat terroritzant els voltants de Nemea, i tenia una pell tan gruixuda que resultava impenetrable a les armes. Quan Heracles es dirigia a caçar al lleó es va allotjar a casa de Molorco, partint després cap al cau de la fera.

Quan Heracles es va enfrontar a ell per primera vegada, usant el seu arc i les seves fletxes, un garrot fet d'una olivera (que ell mateix havia arrencat de la terra) i una espasa de bronze, totes les armes van resultar inútils. La casa de l'animal tenia dues entrades: Heracles el va atiar fins que l'animal va penetrar en ella, va tapar una de les entrades i acorralant-lo per l'altra el va atrapar i va estrangular posant-lo un braç pel coll fins a asfixiar-lo. (En algunes variants, Heracles estrangulava realment la bèstia.)

Heracles va portar el cos del lleó a Micenas perquè el veiés el rei Euristeo, qui elegia quines tasques havia de complir l'heroi al camí dels dotze treballs|feines. Però aquest es va espantar tant que va prohibir a Heracles tornar a entrar mai a la ciutat, i li va ordenar que d'allà d'ara endavant li mostrés el fruit dels seus treballs|feines des de fora. Euristeo va enviar|manar els seus ferrers que li forgés una gerra de bronze que va amagar sota terra, i en la qual es refugiava cada vegada que s'anunciava a Heracles, comunicant-li les seves instruccions a través d'un herald.

Heracles va emprar hores intentant escorxar el lleó sense èxit. Per fi Atenea, disfressada de vella bruixa|bruixot, va ajudar Heracles a advertir que les millors eines per tallar la pell eren les pròpies grapes del lleó. D'aquesta forma, amb una petita intervenció divina, va aconseguir la pell del lleó, que des de llavors va vestir a tall d'armadura.

Olga ha dit...

Es tracta de Plini el vell, mort durant l'erupció del Vesubi.
Història: Era habitual en els romans fer espectacles en els quals lluitaven feres contra gladiadors. En un d'aquests espectacles, el lleó va reconèixer el gladiador perquè aquest l'havia curat d'una ferida anteriorment, i per això no li va fer res, sinó al contrari, li va demostrar "apreci" llepant-li les cames i les mans.